Retki Tarton kautta Venäjän puolelle Pihkovaan ja Petseriin


 


 

 

Kesämatkalle Tarton kautta Pihkovan ja Petserin luostareihin lähdimme perjantaina 2.8.2019 ennen aamukahdeksaa Salon torilta Salon Tilausmatkojen bussilla kohti Helsinkiä. Viking Gabriellalla seilasimme Tallinnaan, josta oppaamme Maarika tuli mukaamme bussiin. Matka jatkui Tartoon, jossa majoituimme hotelli Sophiaan. Tartossa vietettiin Toidu- ja Veinifestivaaleja, joihin osallistuimme nauttimalla päivällisen Tarton keskustassa ravintola Polpossa. Menu koostui kuudesta viinistä ja niihin sopivista ruuista. Kattauksia oli 7.

Lauantaiaamuna 3.8. aamiaisen jälkeen lähdimme kohti Pihkovaa, jonne matkaa oli 165 km. Viron  ja Venäjän rajan ylitimme Koidulan rajan ylityspaikalla, josta pitkähkön (2,5 h) odotuksen ja auton tarkistuksen jälkeen pääsimme jatkamaan matkaa. Venäjän puolella ohitimme Petserin ja jatkoimme matkaa n. 50 km päähän entiseen hansakaupunki Pihkovaan, jossa  majoituimme Kremlin vieressä, lähellä Velikaja-jokea olevaan hotelli Pokrovskiin. Pihkovan muurien sisäpuolella on säilynyt parikymmentä kirkkoa 1300 – 1600-luvuilta. Iltapäivällä teimme kaupunkikierroksen paikallisopas Larisan johdolla Maarikan tulkatessa. Kävimme Kremlissä (keskus)ja sen Pyhän Kolminaisuuden Katedraalissa (1699),jossa oli upea seitsenkerroksinen barokkityylinen ikonostaasi (lienee maailman korkein). Kävimme myös Mirotshkin luostarin alueella, jonka pääkirkkoon Novgorodin arkkipiispa Nifont maalautti upeat freskot 1130-1140-luvuilla. Freskot ovat säilyneet n. 80-prosenttisesti ja kuuluvat Unescon maailman perintökohteisiin.Freskoissa on maalattuna UT:n ja kirkon varhaishistorian tapahtumat = Kristuksen kirkastumisen katedraali, joka on museona ja korjauksen alla. Päivällisen söimme entisöidyssä ravintola Dvor Podznoevassa.

Sunnuntaiaamuna 4.8. aamiaisen jälkeen hyvästelimme Pihkovan ja lähdimme ajamaan Petseriin. Matkan varrella oli vaatimattomia asumuksia ja pellot olivat suurelta osin villintyneet mm. jättiputkien alle. Petserin luostarin perustamisajankohtana pidetään vuotta 1473. Luostarista tuli paikallisen vironkielisen setu-väestön hengellinen keskus. Luostari sijaitsi aluksi luolissa, josta tuli venäjänkielinen nimi. Luostarin läpi kulkee ”Veritie”, mikä on saanut nimensä Iivana Julman surmattua luostarin johtaja Kornilin. Luostaria ympäröi 800 m pitkä maastoa mukaileva muuri. Upea Jumalan synnyttäjän kuolonuneen nukkumisen luostari on toiminut myös koko Neuvostoliiton ajan. Teimme luostarialueella kierroksen paikallisopas Larisan johdolla Maarikan tulkatessa. Hyvästeltyämme paikallisoppaan jatkoimme luostarialueelta  matkaamme rajanylityspaikalle Koidulaan, josta 1,5 tunnin odotuksen ja tarkistusten jälkeen pääsimme jatkamaan matkaamme Värskaan ja sen setukaisten ulkoilmamuseoon, jossa nautimme myös setu-perinnelounaan. Mielenkiintoisen opastuksen ja hyvän ruoan jälkeen lähdimme jatkamaan matkaamme Võruun. Saavuttuamme pieneen, viime vuosina uuden ilmeen saaneeseen Võruun teimme kaupunkikierroksen Maarikan opastaessa ennen majoittumistamme Tamula-järven rannalle hotelli Tamulaan. Ennen hajaantumistamme omiin iltaretkiimme mm. kauniille rantapromenaadille, joimme yhdessä shampanjat Maarikan syntymäpäivän kunniaksi.

Maanantaiaamuna 5.8. aamiaisen jälkeen keräsimme taas tavaramme ja lähdimme Alatskiven suuntaan Sibulakylien Varnjan, Kasepään ja Kolkjan kautta. Yritimme myös nähdä Peipsijärvelle, mutta korkean ja leveän kaislikon vuoksi se oli hankalaa. Useat meistä ostivat sipuleita ja valkosipuleita tienvarressa olleista myyntipisteistä tuomisiksi kotiin. Vierailimme myös aidossa virolaisessa maatalossa Haapsipean kylässä, jossa ystävämme kesäkodissaan tarjoili meille kahvin ja leivonnaisten kera mm. paikallisia kala- ja kurkkuherkkuja. Miellyttävän vierailun jälkeen jatkoimme matkaa Alatskiven linnaan (1886), jossa söimme lounaan. Käväisimme vielä tämän jälkeen Kallastessa kauniilla Peipsijärven rantatörmällä ennen lähtöämme Rakveren kautta kohti Tallinnaa. Satamassa hyvästelimme Maarikan. Laiva lähti klo 18  Tallinnasta ja Helsingissä olimme klo 20.15, josta jatkoimme heti Saloon.

Matkalle saimme kauniin sään ja loistavat oppaat Maarikan ja Larisan sekä Salon Tilausmatkojen rauhallisen kuljettajan Kimin. Järjestelyistä annamme suuret kiitokset myös Valdisille ja Virvelle. Matka oli elämys meille 13:lle mukana olleelle.

 

COPYRIGHT © 2006 - 2019 SALON SEUDUN SUOMI-VIRO SEURA RY